dolderman
NL EN

Rhenus Duisburg: 1e testresultaten brandstofbesparing binnen

Vrijdag 14 augustus is in Duisburg de Rhenus Duisburg gedoopt.

De Rhenus Duisburg (110x11,45 mtr, diepgang 3,20 mtr, laadvermogen 2.900 ton) is door Dolderman geleverd op basis van een speciaal aangepast casco via Rensen Driessen.

Het is het 1e binnenvaartschip dat voorzien is van een Van der Velden flex-tunnel in combinatie met een vader-zoon-aandrijving.

Deze beide innovaties leiden tot een aanzienlijke brandstofbesparing.

Door het inklappen van de flex-tunnel is het mogelijk in diep water zonder tunnel te varen waardoor de weerstand van het schip aanzienlijk wordt verminderd. In ondiep water is de tunnel uit te klappen zodat er voldoende water naar de (extra grote) schroeven stroomt. De eerste testresultaten zijn inmiddels binnen: lees voor meer informatie over de gerealiseerde brandstofbesparing dit artikel uit de Schuttevaer.

De vader-zoon-aandrijving bestaat er uit dat men de keuze heeft om wanneer minder vermogen nodig is, zoals in de dalvaart of op de kanalen, overgeschakeld kan worden op voortstuwing door de Caterpillar C18 motoren van 485 pk in plaats van de 3512 motoren van 1520 pk. Dit resulteert, naast brandstofbesparing, tevens in een daling van de onderhoudskosten.

Hieronder een kort verslag zoals uitgezonden op Duitse televisie.

https://www.youtube.com/watch?v=UwCwO91zpDw

of

http://www1.wdr.de/mediathek/video/sendungen/lokalzeit/lokalzeit-aus-duisburg/videofrachtermitmodernsterspritspartechnik100_size-L.html?autostart=true

 

 

 


 

Terug naar het overzicht

Dit is Dolderman

Meer dan 95 jaar actief in de beroepsvaart.

Dolderman is officieel dealer van de toonaangevende motorenfabrikanten Caterpillar, Hatz en John Deere. Lees verder